Hardwarové požadavky Windows 11 - znáte je všechny?

Dobrý den,

už nějakou dobu lze vybavit osobní počítače nejnovější verzí operačního systému, a sice systémem Windows 11. Tento článek nebude o tom, jak moc je nebo není přechod na nejnovější Windows nutný nebo přínosný, ale o tom, co všechno byste měli vědět, pokud se pro tuto aktualizaci operačního systému rozhodnete.

O Windows 10 si můžeme myslet cokoliv, ale lze je pochválit za to, že fungují i na 15 let starých počítačích. U nových Windows zvolili vývojáři naprosto opačnou strategii - pod záminkou větší bezpečnosti a s využitím nejmodernějších technologií nepůjdou Windows 11 nainstalovat na drtivou většinu počítačů, starších než tři-čtyři roky. Problém může snadno nastat i u zcela nových PC, sestavených z aktuálních HW komponent.

Microsoft si totiž náhle usmyslel, že je "podporované" počítače musí požadovat jako povinnou součást modul TPM (Trusted Platform Module). S požadavky nadcházejícího systému je to však komplikovanější a problém zdaleka není jen v přítomnosti TPM. Hodně lidí se totiž diví, že jim aplikace PC Health Check, kontrolující hardware počítače, vyhodnotí sestavu jako nevyhovující, ikdyž by zdánlivě všechny podmínky splňovala. Proč tomu tak je?

Microsoft má pro běh Windows 11 nejrůznější požadavky. (... pokud jste zvědaví, můžete si projít tento 17- tistránkov ý dokument   )

Bootování pouze v UEFI, povinný Secure Boot, pevný disk ve formátu GPT

Windows 11 vyžadují spouštění s aktivním Secure Bootem (tedy ověřením podpisu spouštěného OS), s GPT formátem disku, a počítač musí mít UEFI firmware (navíc s vypnutou emulací legacy BIOSu, tzv. CSM). To je hned první velký problém, protože ikdyž se UEFI používá už dost dlouho a Secure Boot také (měly by ho narozdíl od fTPM podporovat téměř všechny základní desky za posledních deset let), řada počítačů staršího data ještě může mít "pouze" legacy BIOS.

GPU

Kde ale budou mít starší počítače evidentně problém, jsou požadavky na grafiku. Microsoft uvádí, že je vyžadováno GPU s ovladačem na úrovni WDDM 2.0. To je technologický standard, zavedený Windows 10 v roce 2015, přesto ve W10 fungují i starší ovladače, které ještě WDDM 2.0 neumí. Pro W11 budete zároveň potřebovat podporu DirectX 12.

U AMD tak musíte mít grafickou kartu s architekturou GCN nebo novější a totéž platí pro procesory s integrovaným grafickým jádrem (APU). Tedy minimálně Radeon HD 7730/7750/7770 a výkonnější/novější model, u APU to musí být generace Kaveri a novější, nebo Kabini. Předchozí APU Trinity/Richland a Lanno mají smůlu, stejně jako populární levné karty Radeon 5350/6350. U Nvidie by snad mohly být použitelné grafiky Fermi, které dostaly podporu DirectX 12 v roce 2017. Keplery a Maxwelly pak už tyto technologie také podporují.

U Intelu mají smůlu nejen populární procesory Sandy Bridge a Ivy Bridge, které nedostaly DirectX 12, ale také Haswell. Ten ze začátku DX12 podporoval, ale protože implementace otevírala bezpečnostní díru, Intel ji zase odebral. Takže tato iGPU mají také smůlu a musíte mít alespoň 14nm generaci Broadwell.

Procesor, RAM, pevný disk

Microsoft uvádí, že procesor musí mít alespoň dvě jádra (to je poprvé, co jedno jádro oficiálně nestačí) a takt „aspoň“ 1,0 GHz. Nicméně to asi nebude velký problém. Ovšem: Microsoft poprvé vyžaduje 64bitový procesor, ačkoliv W10 na 32bitových CPU běžely. Windows 11 je tak prvním systémem, který nepoběží na 32bitech (i když podpora pro spouštění 32bitového aplikačního softwaru asi zůstane).

Toto bude problém u úsporných Atomů/Celeronů a Pentií od Intelu, nacházejících se v mnoha levných noteboocích a mini PC. Intel totiž u nich ze začátku používal 32bitové UEFI a přestože jde o 64bitové procesory, kvůli 32bitovému firmwaru se na nich nedá 64bitový operační systém vůbec spustit (ani nainstalovat).

Tablety a notebooky této "třídy" odstaví i související požadavky: Windows 11 např. poprvé vyžaduje min. 4 GB RAM a také alespoň 64GB úložiště.

Hlavní problém: whitelist s jen novými procesory

Výše uvedené parametry CPU, RAM a disků nevypadají nijak zvlášť přísně. Bohužel má ale Microsoft na procesor ještě další požadavky: Firma představila tzv. „whitelist“ procesorů, které jsou systémem Windows 11 podporované, a tak kromě minimální frekvence jader 2×1 GHz musí být procesor zároveň na tomto seznamu. Pokud tedy máte procesor, který na seznamu chybí, aplikace Microsoftu, která hardwarové požadavky kontroluje, skutečně zahlásí, že na vaše PC nemůže být systém Windows 11 nainstalovaný. Problém je v tom, že zmíněmý seznam je hodně krátký a jsou na něm jen poměrně nové procesory –více si můžete přečíst zde:

Intel: procesory Core až od 8. generace

Seznam procesorů Intel začíná až Core 8. generace, tedy procesory Kaby Lake Refresh, Coffee Lake, Whiskey Lake a novějšími (2017–2018), ale už ne Kaby Lake (7. generace) ani Skylake (6. generace). Se Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswellem a Broadwellem máme tedy smůlu. Jsou v něm některé Xeony založené na serverovém Skylake -SP, ale třeba u highendové verze Skylake-X (platforma X299) zatím v seznamu procesory nejsou.

Úsporné a levné Atomy, Celerony a Pentia jsou zřejmě podporované až od generace Gemini Lake (2017), všechny předtím včetně Apollo Lake na seznamu chybí.

Nezdá se přitom, že by se rozdělení na podporované a nepodporované procesory řídilo nějakými hardwarovými základy, protože některé deriváty architektury Skylake podporované jsou, jiné ne. Seznam spíš vypadá, jako by v něm rozhodovalo víc datum vydání, než architektura.

AMD: Ryzen až od 2. generace 2000, APU Ryzeny 3000, Athlony 300

U procesorů AMD to také nedává moc velkou logiku. Není podporováno nic z generací procesorů před érou architektury Zen. Ryzeny jsou podporované až od generace 2000, a i ta jen v případě 12nm CPU Pinnacle Ridge s modely 2700X, 2600 (modely 1200AF a 1600AF, které do ní také patří, ale uvedené nejsou). Také Threadrippery mají smůlu v první generaci, ale druhá generace (2950X, 2990WX apod.) už podporovaná je. Generace 3000 a novější pak podporované jsou.

V případě APU, tedy procesorů s integrovanou grafikou, Microsoft nepodporuje jejich první vydanou generaci 2000 (Raven Ridge), tedy ani modely jako je Ryzen 3 2200G, Ryzen 5 2400G, nebo mobiln í APU generace 2000. Novější APU Ryzeny generace 3000 (Picasso) už ale podporované jsou, ačkoliv by hardwarově měly být téměř stejné – jsou totiž refreshem generace 2000. Také Epycy jsou podporované až ve druhé a třetí generaci (7002 Rome, 7003 Milan), první 14nm generaci Epyc 7001 Microsoft nepodporuje.

Stejný trend lze vidět i u levných procesorů AMD Athlon - Microsoft opět nepodporuje nic z první generace 200, modely Ahtlon 300/3000 ale už podporované jsou. V tomto případě je to už vyloženě nesmysl, protože Athlony 300 jsou stejná 14nm CPU jako generace 200.

První ARM notebooky se Snapdragonem 835 mají smůlu

Ani procesorům ARM se nevyhnulo kádrování. Stále platí, že Microsoft podporuje jen procesory od Qualcommu, který je jeho jediným oficiálním partnerem. Z produkce Qualcomm je podporován Snapdragon 850, Snapdragon 8cx, jejich deriváty a také Microsoft SQ1 a SQ2, což jsou speciální verze procesorů pro zařízení Surface. Microsoft ale odmítá podporovat první generace ARM notebooků s procesorem Snapdragon 835. Ten na seznamu není. Zato je podporovaný Snapdragon 7c. A pak se v tom vyznejte :-).

Které požadavky budou „tvrdé“?

Je otázkou, jestli z některých z těchto požadavků Microsoft dodatečně nesleví v zájmu toho, aby na Windows 11 přešlo co nejvíce uživatelů. Třeba nakonec zůstane zachováno i spouštění v režimu Legacy BIOSu bez Secure Bootu. Microsoft by musel udržovat v kódu oba dva režimy, což se mu možná nechce, ovšem zase by to nemusela být až taková zátěž.

Požadavek na DirectX 12 grafiku (a WDDM 2.0 ovladač) ale asi zůstane. Pokud Microsoft nebude muset podporovat stará GPU a bude se moci soustředit jen na modernější DirectX 12 kompatibilní, zřejmě to umožní hodně pročistit a zefektivnit kód Windows 11. Myslím tedy, že na tomto požadavku bude Microsoft trvat.

Největší naděje na zmírnění požadavků je pravděpodobně u toho šíleného seznamu podporovaných procesorů. Možná to dopadne tak, že na podporovaných CPU bude Microsoft garantovat dobré fungování, zatímco na starších procesorech by to bylo zcela bez záruky – ale možnost instalace Windows 11 na taková CPU se otevře.

Microsoft už naznačil, že seznam nemusí být definitivní a zatím jsou na něm jen procesory, u kterých si je Microsoft naprosto jistý, že vyhoví jeho požadavkům na bezpečnost, stabilitu a tak dále. To podle tohoto  článku zatím splňují procesory AMD s architekturou Zen 2 (ale na seznamu jsou i některé Zeny 1) a procesory Intel Core 8. generace a novější.

Microsoft prý ale bude hledat další procesory starších generací, které také vyhoví. Jako kandidáty uvádí Intel Core 7. generace a další procesory AMD s architekturou Zen první generace. Zajímavé je, že výše zmíněmý článek původně obsahoval formulaci, že procesory Intel 6. generace (Skylake) „určitě nevyhoví“ a stejně tak jsou bez šance procesory AMD starší než je architektura Zen – tedy Bulldozery, Piledrivery, Steamrollery a Excavatory, stejně jako i úsporná APU s jádry Bobcat nebo Jaguar. Tato věta byla později smazána...

(Zdroje: Microsoft, Cnews)

Roman Hošek

Jiráskova 422
262 23 JINCE
+420 608 607 081 roman.hosek@hobbyland.cz
Vytvořeno službou Webnode