Česká spořitelna a konec podpory Windows 8.1 a starších

Vážení přátelé,

pokud jste klienty České spořitelny, jistě jste obdrželi informaci o tom, že tato banka nebude od března 2023 podporoval své internetové bankovnictví George na operačních systémech starších než Windows 10. A možná se ptáte, proč. V žádném případě nejde o lepší zabezpečení vašich dat nebo o nutnost, kterou si vyžaduje implementace nových skvělých funkcí, ale jen o pohodlnost banky, která nechce dál udržovat a optimalizovat internetbanking na starších operačních systémech. Nemá pro to žádný obhajitelný důvod (kromě ušetření vlastních investic do IT podpory). Výmluvy na vyšší bezpečnost nových Windows jsou naprostý nesmysl. Rozhodnutí banky je jednoduché. A kdo ho zaplatí? Vy :-).
 
Jaké máte možnosti?
 
1. Pokud máte (a používáte) chytrý telefon, nemusíte s vaším počítačem dělat nic a do banky přistupovat pouze přes George v mobilním telefonu. Pokud jste ale zvyklí na webové rozhraní, bude se vám v mobilním bankovnictví pracovat špatně. George vypadá jinak než v počítači, plocha je malá, všechno je malé, máte mnohem menší přehled o tom, co děláte. Je to ale nejlevnější možnost. Stačí vám mobilní telefon a aplikace George (ke stažení z AppStope pro Apple telefony nebo z Obchodu Play pro Android telefony)
 
2. Pokud chcete dál "chodit do banky" přes internetový pohlížeč ve vašem PC s Windows 8.1 a starším, budete muset přejít na novější Windows. Při přechodu na Windows 10/11 vás čeká jedna ze dvou možností: buďto váš starý počítač podporuje nový operační systém a nebo ne. Hned na začátku musím napsat, že 90% počítačů starších než 3 roky Windows 11 nezvládne. Při upgradu na Windows 10 je šance na úspěch mnohem větší, ale přejdete na systém, který je tak kvalitní, že už po třech letech byl nahrazen Windows 11 a jeho podpora je oficiálně ohlášena do roku 2025. U Windows 11 budete narážet zase na jiné "vychytávky" např. na problémy s ovladači pro vaše starší (ale jinak naprosto funkční) tiskárny nebo jiné periferie. Náklady, uvedené v následujících dvou odstavcích jsou nicméně stejné při přechodu na Windows 10 i Windows 11:
 
Jestliže váš starý počítač podporuje nový operační systém, bude "stačit" přeinstalace operačního systému. Znamená to koupit licenci Windows 11 (nová licence Windows 11 Home stojí 3.390,- Kč, Windows 11 Pro stojí 4.490,- Kč). Kompletní přehled cen operačních systémů Windows 10 a 11 najdete např. zde. Já vám mohu nabídnout tyto operační systémy včetně originálního štítku za 1.290,- respektive 1.490,- Kč + jejich instalaci za 968,- Kč včetně DPH. Vaše náklady jsou tedy v tomto případě do 2.500,- Kč.
 
Jestli váš starý počítač nepodporuje nový operační systém, bude nutné vyměnit "srdce" počítače - tedy minimálně základní desku, procesor a paměť RAM. Ostatní komponenty v naprosté většině případů není potřeba řešit. Tady pak záleží na tom, jestli chcete vaše PC upgradovat na nové Windows za co nejnižší cenu nebo ne. Na vyžádání vám pošleme naší nabídku se třemi variantami možného upgradu. Nejlevnější upgrade vás vyjde na 8.000,- Kč (včetně hardwaru, licence Windows 11 Pro a práce). Doporučená nabídka je o 2.500 dražší, ale počítač bude mít nejen aktuální operační systém, ale bude i hardwarově dostatečně výkonný po řadu let. Zjednodušeně řečeno budete mít de facto nový stolní počítač. Třetí nabídka je pak pro vaší informaci, pokud byste si chtěli ještě nějakou korunu přidat :-). Vaše náklady jsou v tomto případě od 8.000,- do 12.500,- Kč.
 
3. Třetí možností je koupě notebooku. Nový notebook s operačním systémem Windows 11 koupíte sice už od 5.500,- Kč (14" displej, HD rozlišení), ale jeho jedinou předností bude to, že ho můžete přenášet. Nečekejte ani výkon ani kvalitu. Navíc notebooky (narozdíl od stolních PC) obecně nejdou nijak smysluplně upgradovat. Nicméně řešení to je. -
 
4. Poslední možností je změnit banku :-). Tady Vám ale nikdo nezaručí, že jiné velké bankovní domy nesáhnout k podobnému kroku za rok, za dva. Mimochodem - ukončení podpory Windows 8.1 a starších už oznámila i společnost Google.
 
Pokud byste potřebovali individuální radu, neváhejte se na nás obrátit.


 

 

Roman Hošek

Jiráskova 422
262 23 JINCE
+420 608 607 081 roman.hosek@hobbyland.cz
Vytvořeno službou Webnode