Toshiba uvedla na trh 14TB pevný disk, plněný Héliem

V posledních několika letech je svět magnetických pevných disků ovládán v podstatě dvěma společnostmi - Seagate a Western Digital. Člověk skoro zapomněl, že desktopové pevné disky s rozměrem 3,5" prodává ještě Toshiba. Právě tento výrobce se teď dere dopředu. Toshiba na sklonku roku 2017 oznámila 14TB pevný disk, čímž se dostala na špičku toho, co mají konkurenti. Ovšem zatímco ti potřebují k realizaci stejné kapacity problematický záznam SMR s překrývajícími se stopami, disk Toshiby je první 14TB HDD s konvenčním záznamem.

14TB disk má označení MG07ACA14TA (s nativními 4KB sektory) nebo MG07ACA14TE (s emulací 512B sektorů) a uvnitř má celých devět ploten, což je klíčem k náskoku Toshiby v kapacitě. Konkurenční héliové disky mají totiž ploten jen osm. Toshiba používá kotouče s tloušťkou 0,635 mm od firmy Showa Denko a mezi nimi je jen 1,58 mm prostoru; hlavičky jsou výrobkem TDK. Na stejné technologii Toshiba založila také o něco menší (co do kapacity) 12TB model, MG07ACA12TA / MG07ACA12TAE. Ten se liší jen tím, že je uvnitř osm ploten místo devíti. Také by měl mít konvenční zápis a být tedy ekvivalentem toho, kde bez SMR končí konkurenti.

Disky mají rychlost rotace 7200 otáček za minutu, a přenosovou rychlost 250 MB/s (udáváno pro 12TB model) až 260 MB/s (14TB model). Podstatné je, že tento výkon je udržitelný i při déle trvajícím zápisu a přepisu, kdežto disky se záznamem SMR musí číst a znovu zapisovat sousední stopy a nemají kvůli tomu rychlost zápisu udržitelnou (pokud se nezapisuje do zcela netknutého místa). Osazeno je 256MB mezipaměti, která je pro větší spolehlivost perzistentní. To znamená, že při výpadku napájení se data v ní obsažená neztratí – důležitá vlastnost při provádění operací modifikujících data, což nastává třeba v případě emulace 512B sektorů. Rozhraní je klasické SATA 6 Gb/s.

Reálně by měly být 14TB a 12TB héliové disky Toshiba dostupné někdy na začátku druhého čtvrtletí roku 2018. První dodávky půjdou přímo klíčovým velkým klientům, nicméně poté se tato HDD mají objevit i v běžném prodeji, takže by mělo být možné si je pořídit i pro osobní potřebu. Informace o cenách zatím ještě chybí.

Roman Hošek

Zdroj: Cnews.cz

Roman Hošek

Jiráskova 422
262 23 JINCE
+420 608 607 081 roman.hosek@hobbyland.cz
Vytvořeno službou Webnode