Konec podpory Windows 7

Milí přátelé,

14. ledna 2020 skončí oficiální podpora operačního systému MS Windows 7. Jistě jste byli svědky masivní kampaně, která na tuto skutečnost upozorňovala. Protože ne každý má čas (a chuť) sledovat dění v IT průmyslu do hloubky, mnoho z vás mi v posledních dnech a hodinách volá a ptá se, co toto ukončení podpory znamená a jak se uživatelů Windows 7 prakticky dotkne. Rozhodl jsem se proto odpovědět na vaše nejčastější otázky touto cestou.

"Při vydání systému Windows 7 22. října 2009 se společnost Microsoft zavázala poskytovat podporu tohoto produktu po dobu 10 let. Toto desetileté období nyní uplynulo a společnost Microsoft přestala systém Windows 7 podporovat, aby se mohla zaměřit na  novější technologie a skvělá nová prostředí. Od 14. ledna 2020 tak pro tento produkt už není dostupná technická podpora a aktualizace softwaru ze služby Windows Update, které pomáhají chránit váš počítač. Společnost Microsoft velmi doporučuje, abyste přešli na systém Windows 10 a předešli tak situaci, kdy budete potřebovat využít některé služby nebo možnosti podpory, které už nejsou k dispozici." - Tolik oficiální vyjádření Microsoftu.

O co tedy opravdu jde? Smyslem této marketingové akce je upozornit na všechna negativa, která ukončení podpory "starého" systému přináší a přesvědčit spokojené uživatele Windows 7 k přechodu na nový, modernější operační systém. Jak jistě víte, v prvním roce po uvedení Windows 10 na trh nabízel Microsoft uživatelům staších verzí Windows přechod na Windows 10 zdarma. Protože odezva trhu byla minimální a mnoho lidí - kupodivu - nechtělo nový operační systém ani zadarmo, musel Microsoft přijít s "těžším" kalibrem. A tím je strašení uživatelů ukončením podpory.

Zeptám se Vás - kolikrát v životě jste využili technickou podporu Microsoftu? A aktualizace systému? Ty jsou jistě dobrá věc. Každý systém při uvedení na trh obsahuje chyby a nedodělky, na které se přijde až s postupem času. Na druhou stranu mnoho aktualizací vůbec aktualizacemi zabezpečení není. Jde o podprogramy, které MS implementuje do systému pro svůj vlastní prospěch a pohodlí. Pod heslem "o všechno se postaráme za vás" tak nový operační systém přináší uživateli mnohem menší svobodu volby a horší kontrolu nad svými daty.

V IT je to v současné době stejné jako v jakémkoliv jiném byznysu - uživatel je až na posledním místě. Podívejte se třeba na systém Start-Stop v autech. Nevím, kolik řidičů si ho opravdu přálo, ale každý kdo mohl, ho vypínal. Automobilky se tedy zaměřily na to, aby systém vypnout nešel ... Proč? Protože auto bez systému Start-Stop má automaticky o jednu hvězdičku méně při homologačních testech. A to vypadá blbě. Že to řidiče obtěžuje? No a co?

Pokud tedy máte počítač se systémem Windows 7 a jste s ním spokojení, není žádný důvod na nový systém přecházet. Windows 7 vám mohou stejně dobře sloužit ještě mnoho let. Časem se může stát, že starý systém přestanou podporovat některé aplikace - např. internetové bankovnictví, nové verze účetních programů apod. - potom bude na vás rozhodnout se, jak situaci řešit. Ale všechno jde řešit :-). Jedno doporučení nakonec: Pokud si k vašemu PC s Windows 7 budete kupovat nový hardware (např. tiskárnu), ujistěte se, že kromě Windows 10 podporuje také Windows 7 (protože to je samozřejmě další cesta, jak vás přimět k přechodu na Windows 10: OEM výrobci HW komponent a periferií, kteří jsou smluvně svázaní s Microsoftem, budou muset přestat podporovat staré Sedmičky, takže některé hardwarové "novinky" už nebudou mít dostupné ovladače pro OS Windows 7. Ale to je asi to jediné, co vás může po 14. lednu 2020 potkat.

Stále platí také to, že starý počítač s Windows 7 můžete i kdykoliv po 14. lednu v případě potřeby znovu přeinstalovat na Windows 7. Případné aktualizace se dají doinstalovat offline ze service-packů nebo kumuativních záplat, které jsou (a budou) k dispozici na internetu. Pokud ale budete kupovat nové PC / notebook, tak už bych vám doporučil Windows 10. Bohužel :-).

Hezký den! Roman Hošek

Roman Hošek

Jiráskova 422
262 23 JINCE
+420 608 607 081 roman.hosek@hobbyland.cz
Vytvořeno službou Webnode